Schoenen;

Confectieschoenen zijn meestal niet geschikt voor mensen met diabetes en of reuma. Je kunt beter naar een speciaalzaak gaan  of jezelf laten doorverwijzen naar een orthopedisch schoenmaker of een podotherapeut.

 

Een orthopedisch schoenmaker kan schoenen maken en aanpassen. Ook kan hij speciale zolen maken waarop je gemakkelijk loop. Een podotherapeut maakt ook aangepaste zolen, maar maakt geen schoenen.

 

Let bij het aanschaffen van nieuwe schoenen op de volgende punten:

Een goede schoen

  • is een halve tot een hele centimeter langer dan je grootste teen
  • is breed genoeg. Je hiel moet stevig in het hielstuk zitten
  • heeft een stevige hiel en zijstuk, en geeft voldoende steun
  • is van soepel leer [leer ventileert goed]
  • heeft een buigzame zool met een hakhoogte van maximaal 3 centimeter
  • heeft een hakoppervlak van minimaal 5 vierkante centimeter om zo genoeg steun aan je voet te bieden
  • biedt voldoende ruimte aan je eigen steunzool of podotherapeutische inlegzool, zodat je je voeten en tenen nog altijd goed kunt bewegen en afwikkelen
  • liever geen stiksels binnenin de schoenen op drukpunten
  • sluit goed aan. Bij voorkeur veterschoenen.

Je kunt het beste 's middags naar een schoenenzaak gaan. Je voeten zijn dan vaak wat dikker en je kunt dan beter inschatten hoe groot je schoenen moeten zijn. Pas altijd beide schoenen. Je ene voet kan groter zijn dan de andere voet.

 

Goede schoenen kopen is belangrijk voor gezonde voeten

Laat je voeten iedere keer dat je schoenen past opmeten en laat ze opmeten als je staat. Let erop dat je de schoenen aan allebei je voeten past. Is de ene voet groter dan de andere , koop de schoenen dan op de maat van de grootste voet.

Mijn persoonlijke tip: Prik blaren niet door!

Blaren worden veroorzaakt door huidwrijving. Maak ze niet stuk, maar plak er een pleister over en laat deze zitten tot de blaar er op natuurlijke wijze vanaf valt in bad of in de douche. Was het gebied waar de blaar zat dan goed schoon, gebruik zo nodig wat desinfecterend middel, en bedek de huid met een steriel verbandje.

 

Koude voeten voorkomen? Minder pumps dragen!

Koude voeten zijn te voorkomen door minder vaak pumps of hoge hakken te dragen. Deze schoenen knellen namelijk en voorkomen een goede doorbloeding.

 

Loop met blote voeten door het zand!

In de zomervakantie is het heerlijk om met je blote voeten door het zand te lopen. Je verwijdert zo de dode huidcellen van je voeten en je voeten krijgen ook nog eens een gratis massage.

Let wel op dat het zand niet te heet is geworden van de zon om met je blote voeten op te lopen!

Wel of geen risicovoet iedereen heeft goede voetzorg nodig!